tisdag 2 mars 2010

1. Det som inte fick hända...
– Kapten, vad i helvete är det som ligger i farleden! skrek lotsen.
Den förstärkta bogen tog den första smällen på 8,5 meters djup. Oljetankern hävde sig uppåt, stötte, vibrerade, malde och stötte igen. Det var oändligt långa sekunder för besättningen innan fartyget med 13 knops fart efter bara ett 50-tal meter hade stannat helt.
Den ryske fartygsbefälhavaren, slog reflexmässigt stopp i maskin redan efter den första stöten. Blickar av skräck och förtvivlan möttes. Lotsen slog ut med armarna, tog sig för pannan, svor och skakade på huvudet.
Den totala tystnaden och stillheten varade bara delar av en sekund. Drillade rutiner skulle få sitt elddop. Halvt i panik vrålades kommandon på ryska. Det hördes ljud av metalliska, springande steg i lejdarna.
Halvklädda befäl kom rusande. Manskapet sprang för att inta sina bestämda platser på fördäck. Någon där ute gestikulerade mot bryggan och pekade ner mot vattenytan på styrbordssidan.
Kaptenen sprang ut på bryggvingen, tittade över relingskanten och såg regnbågens alla färger på vattenytan. Olja pressades ut genom läckor i skrovet. forts.kapitel 1...

4 kommentarer:

 1. Hej Anders.

  Nu har jag länkat till din blogg från min. Länken heter "Fången på fyren". Skall bli spännande att följa din krokiga väg. En väg du fick ta för att du visade civilkurage.

  Tänk att så många beundrar sanningssägare, men samtidigt är så tysta själva. Du vet vad det kostar att säga sanningen. Hoppas flera gör som dig även om det kostar en del.

  Lycka till med skrivande.

  Med vennlig hilsen
  Margit

  SvaraRadera
 2. Hej Anders!
  Jag kommer ihåg olyckan utanför Fifång mycket väl! Min mamma och pappa hade sommarställe på Torö på den tiden. På somrarna var jag och mina kompisar ute med båt och njöt av sol och bad.
  Jag kommer att följa din berättelse med stort intresse!
  Lycka till!
  Hälsn Marie-Louise Forslund Mustaniemi

  SvaraRadera
 3. Hej Anders!

  Sitter mitt i natten och läser din blogg/berättelse, jag fick höra talas om dig på Wikipedia när jag läste om Ölands Södra Grund.

  Egentligen skulle jag bara skriva ut beteckningsförklaringar till sjökortet, började därefter leta grund lite överallt i Sverige och hamnade till slut här! (Därav blev det sent...)

  Ska nog läsa hela din berättelse, den verkar väldigt välskriven. Civilkurage av högsta grad!

  Mvh
  Alexander

  SvaraRadera
 4. Hej Alexander! Tack för din kommentar - hoppas du hittar något intressant i din grundforskning.

  SvaraRadera