söndag 11 april 2010

12. Game over

...Min sista punkt i materialet till JK blev i mina ögon den avgörande. Jag hade redan påpekat att ingen bagatell var liten nog att användas i mörkläggningssyfte.
Jag berättade för JK att Hallbjörners föregångare Fagerholm, i en artikel i Nautisk Tidskrift förklarat att verket borde ta på sig missen av Tsesisgrundet i hanteringen, i stället för att komma med diverse försök till bortförklaringar.
Sjölin svarade JK att den förre sjökartedirektören varken satt sig in i fakta kring Tsesisolyckan eller visste någonting om de senaste årens rutiner. Han borde nu i stället ta på sig skulden för de rutiner och den policy han införde ”trots starka protester från sina dåvarande medarbetare på sjökarteavdelningen. Hade dessa rutiner icke införts utan man hade fortsatt att tillämpa tidigare policy hade 1969 års mätningsresultat blivit fullständigt införda i sjökorten redan 1970.”

Sjölin glömde att titta i backspegeln. Han avslöjade i en mening att hans vittnesmål vid sjöförklaringen under ed, som från första stund handlat om att avfärda 1969 års mätningsresultat, varit en medveten bluff.
Att det med sunda sinnen skulle innebära att Tsesisolyckan aldrig behövt hända, tänkte nog inte Sjölin på just då. Lotsdirektören Torsten Ericsson hade redan vid sjöförklaringen sagt att han skulle ha prickat ut grundet och ändrat fyrsektorn redan 1969 om han fått vetat det han nu visste.
Vad kunde JK mer begära? Byrådirektör Sjölin, verkets huvudvittne och själv ansvarig för planering och redovisning av 1969 års mätningar i Södertäljeviken, erkände skriftligt att grundet skulle ha införts redan 1970 med en bättre organisation. Nu skyllde han på chefen som försvann från scenen fem år tidigare. Sjölin som vid sjöförklaringen kallade djupkartan för ”datakarta” och som i rapporten fick underrubriken ”inte helt pålitlig”. Dessutom var det en bekräftelse på att Sjölins egen sjömätning av grundet efter olyckan bara varit ett spel för galleriet, och att det inte alls var något fel på vare sig 1969 års mätningar eller resultatet.
forts.kapitel 12...

2 kommentarer:

  1. Jag blir stum, och det är inget vanligt!
    /Christer

    SvaraRadera
  2. Ledsen Christer, jag förstår din frustration. Game over betyder inte att det är slut. Det kommer mera - tyvärr mycket mera av den varan.
    /Anders

    SvaraRadera